Direct naar de contentDirect naar de footer

Wachtwoorden kunnen frustrerend zijn om bij te houden, vooral omdat we tijdens een gewone dag inloggen op zoveel verschillende accounts en platforms, zowel tijdens je werkuren als in je privé. We worden verondersteld om sterke en unieke wachtwoorden te hebben voor al deze accounts, en we zijn ook verplicht om ze uit te vinden en ze ook dagelijks te onthouden. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de gemiddelde persoon ongeveer 100-150 verschillende online accounts heeft.

 1. 80% van hacking-gerelateerde inbreuken zijn gelinkt aan wachtwoorden.
 2. We gebruiken vaak te zwakke wachtwoorden 
 3. We hergebruiken vaak wachtwoorden omdat dit gemakkelijker is, maar daarom ook onveiliger.  

Wil je een safe wachtwoord dat je kan onthouden zonder het op te schrijven?

De truc is drie à vier woorden met een persoonlijke betekenis na elkaar te zetten. Hou je van blauw en ijs? En pendel je? St@tionB!auWij5, daarmee zit je safe. Nog eentje dat je zonder opschrijven kan onthouden? Dol_0p_m’n_W8woord!

Onthoud: de mens is voorspelbaar (zeker voor een hacker-algoritme)

 • Algoritmes zijn voorzien op typisch menselijk gedrag. De eerste letter is dan meestal een hoofdletter, gevolgd door een kleine letter, cijfer en speciaal teken. Draai de volgorde om en wees het algoritme te slim af. 
 • Verander je paswoord niet jaarlijks. Oude gewoontes zitten te hard ingebakken. Veel mensen wijzigen dan bijvoorbeeld enkel het jaartal: 2021 naar 2022. 

Gen Z doet het nóg veiliger!

Geen enkele generatie is zo web savvy als Gen Z. Maar liefst driekwart logt in met twee stappen. Zo veilig moet het ook in de bedrijfswereld. Accountants loggen in de toekomst waarschijnlijk in met een hard token en hun vingerafdruk, gevolgd door een cijfercode uit een sms-je. Drie stappen, nog veiliger. Tweestapsverificatie is in de praktijk onkraakbaar (op voorwaarde dat je wachtwoord van je inbox complex genoeg is).  

Waarom Visma een wachtwoord manager heeft?

Alle werknemers bij Visma hebben een wachtwoordmanager om de dataveiligheid in het bedrijf te versterken. Enerzijds voor een snelle en soepele login, waar dan ook. Anderzijds om werknemers en hun gezinsleden te inspireren tot een betere cyberhygiëne, ook thuis. 1Password is een van de meest bekende wachtwoordmanagers en na een grondig selectie proces kwamen onze beveiligingsexperts tot de conclusie dat dit de beste optie was voor Visma.

Kom meer te weten over data security en hoe Visma | yuki gevoelige informatie beveiligt.

Meer wachtwoordweetjes?

Geen enkele generatie is zo web savvy als Gen Z. Maar liefst driekwart logt in met twee stappen. Zo veilig moet het ook in de bedrijfswereld. Accountants loggen in de toekomst waarschijnlijk in met een hard token en hun vingerafdruk, gevolgd door een cijfercode uit een sms-je. Drie stappen, nog veiliger. Tweestapsverificatie is in de praktijk onkraakbaar (op voorwaarde dat je wachtwoord van je inbox complex genoeg is).

 • 15 biljoen wachtwoorden geanalyseerd. Wat blijkt? Gemiddeld acht tekens.
 • Eva en Alex zijn de meest voorkomende namen in wachtwoorden. Abu Dhabi is de meeste voorkomende stad.
 • Ongeveer de helft gebruikt thuis en op het werk hetzelfde paswoord. Als een hacker deze kraakt, krijgt die meteen toegang tot al je informatie.
 • 53% vertrouwt op het geheugen om wachtwoorden te onthouden. De andere helft valt terug op de automatische onthoudfunctie van hun browser of noteert de wachtwoorden in een document op de computer.
 • *Maandelijks moet zo’n 40% voor één of andere account een nieuw wachtwoord aanvragen. Misschien daarom dat meer dan de helft hoopt dat we in de toekomst naar een wachtwoordvrij internet gaan.
 • 123456 is nog altijd heel populair. Meer dan 20.000.000 miljoen surfers gebruiken dit wachtwoord. Eten en drinken is niet zo populair. Het komt voor in minder dan twee op honderd wachtwoorden.