Direct naar de contentDirect naar de footer

Digitalisering, digitalisatie en digitale transformatie: het zijn termen die geregeld aan bod komen en meermaals door elkaar worden gebruikt in de context van moderne technologie en efficiënte bedrijfsprocessen. Wat echter vaak over het hoofd gezien wordt, is dat ze eigenlijk verschillende betekenissen hebben. In deze blog nemen we je mee in de semantische betekenis van deze begrippen en leggen we je glashelder uit waarom stapsgewijs digitaliseren essentieel is voor een toekomstbestendig accountancykantoor. Let’s get digital together!

Wat is ‘digitalisering’? 

Digitalisering is het proces waarbij analoge informatie wordt omgezet in een digitaal formaat. Zo kan je, bijvoorbeeld, denken aan het digitaliseren van papieren documenten, facturen of bonnetjes. Door deze fysieke informatie over te brengen naar een digitale vorm, wordt het niet alleen eenvoudiger - als in: altijd en overal - toegankelijk, maar kan je het ook gemakkelijker beginnen bewerken én verwerken. Anno 2023 is de digitalisering volledig aan de gang - en jouw kantoor zou hier zeker ook mee aan de slag moeten om up-to-date te blijven met de accountancytrends.

Wat is ‘digitalisatie’?

Digitalisatie is anders dan digitalisering. Bij digitalisatie gaat het immers over de inzet van moderne tools en technologieën om bedrijfsprocessen te automatiseren. Met als resultaat? Een efficiënte(re) workflow! Een verhelderend voorbeeld is de implementatie van software om de facturering, boekhouding en personeelsadministratie te beheren. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat je een CRM-systeem gebruikt om al jouw klantgegevens te beheren. Kortom, in a nutshell: digitalisatie draait om het vervangen van traditionele, handmatige processen door geautomatiseerde, digitale varianten. 

Wat is ‘digitale transformatie’?

De laatste stap voor je kantoor is de digitale transformatie. Deze term verwijst naar het gebruik van digitale technologieën en strategieën om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Het blijft niet alleen bij de automatisatie van je processen, maar draait ook om het verbeteren en innoveren van je werkwijzen. Hoe creëer je meer waarde voor je klanten? Hoe werk je nog productiever samen met je partners? Welke stappen kan je kantoor nog zetten om de concurrentie achter je te laten? Digitale transformatie vormt, zoals je merkt, de meest ingrijpende stap. Je gaat de bedrijfsstrategie en -modellering kritisch onderzoeken - en zelfs herdefiniëren, met alle digitale technologieën indachtig.

Klaar voor de digitale transformatie van je kantoor?

Vul onderstaande vragenlijst in en ontdek waar jouw kantoor staat op vlak van digitalisering!

Hoewel de coronacrisis, de krapte op de arbeidsmarkt, de trends binnen de accountancysector én de veranderende noden en wensen van ondernemers als katalysatoren gefungeerd voor digitalisering, hebben veel accountancykantoren nog wél heel wat stappen te zetten vooraleer ze de digitalisatie en digitale transformatie omarmd hebben. Er heerst zelfs vaak een misvatting over hoe digitaal een kantoor werkt. Meerdere accountants denken immers dat ze volledig digitaal werken, terwijl ze in de praktijk nog maar juist de stap naar de digitalisering gezet hebben. En juist in die finale digitale transformatie… valt er enorm veel efficiëntie, rendement en groeimarge te rapen.

Waarom moet een accountancykantoor digitaliseren?

Een betere vraag zou eigenlijk zijn: waarom niét?! De digitale transformatie haalt immers enorm veel druk van de ketel en zet je accountancykantoor mooi op weg naar een duurzame, toekomstgerichte manier van werken. Bovendien speel je met je kantoor in op de huidige noden en wensen van de markt - en bied je op die manier een passender aanbod aan de steeds veeleisendere doelgroep. We geven graag vijf glasheldere redenen om als kantoor toe te werken naar je digitale transformatie: 

  1. Efficiëntie - Het versnelt en automatiseert je werkproces, waardoor je minder tijd moet besteden aan repetitieve, handmatige taken. Hierdoor stijgt je productiviteit én kostenefficiëntie!
  2. Toegankelijkheid - Het zorgt voor meer flexibiliteit, efficiëntie en tevredenheid bij je medewerkers. Telewerk wordt bijvoorbeeld mogelijk, aangezien je - altijd en overal - toegang hebt tot je documenten en klantgegevens. 
  3. Nauwkeurigheid - Het verlaagt de foutmarge aanzienlijk, aan de hand van digitale tools en automatisering. Je gegevens worden nauwkeuriger vastgelegd en op automatische wijze geanalyseerd én gerapporteerd.
  4. Concurrentievoordeel - Het biedt je kantoor een sterke meerwaarde t.o.v. andere niet-digitale kantoren. Zowel bij potentiële klanten als op de arbeidsmarkten! Wat wil een mens nog meer, eigenlijk? 
  5. Klanttevredenheid - Het maakt je klanten tevreden. Je dienstverlening wordt immers scherper en beter door een optimale communicatie, een veilige data-verwerking én een spot-on, real-time rapportering.

Anno 2023 is de digitalisering volledig aan de gang - en jouw kantoor zou hier zeker ook mee aan de slag moeten om up-to-date te blijven.

Je digitale transformatie: volledig op je eigen tempo

Zoals je ziet, biedt een digitale transformatie aanzienlijke voordelen voor je kantoor. Je werkt een pak efficiënter en bespaart op die manier tijd en kosten. Ook krijg je meer grip op je proces en genereer je een sterkere concurrentiepositie. Bovendien verklein je je foutmarge, verdiep je je data-inzichten, zorg je voor een dynamische flexibiliteit én verbeter je de constructieve samenwerking met je klantenbestand. Over een gigantische meerwaarde gesproken. En weet je wat nog het mooiste is? Je bepaalt deze transitie volledig zelf: stap-voor-stap én op je eigen tempo. Ben je klaar om jouw digitale transformatie mogelijk te maken? Gelijk heb je! 

Klaar voor de digitale transformatie van je kantoor?

Vul onderstaande vragenlijst in en ontdek waar jouw kantoor staat op vlak van digitalisering!