Direct naar de contentDirect naar de footer

Het is cruciaal om manieren te zoeken om je kantoor of bedrijf te verbeteren. Een van de allerbelangrijkste aspecten die de toekomst van accountancy en ondernemen zal bepalen? Artificiële intelligentie. In deze blog, die we schrijven naar aanleiding van de interessante keynote op Work Smarter, van Jürgen Suls, Product Manager bij Visma I yuki, ontdek je hoe artificiële intelligentie jouw kantoor of bedrijf naar ongekende hoogten kan stuwen. Heb je altijd al meer willen weten over AI? Ben je op zoek naar enkele concrete toepassingen van artificiële intelligentie? En, wil je vooral weten hoe je AI veilig kunt implementeren in je onderneming of kantoor? Dan vormt deze blog een must-read, dus… veel leesplezier!

Wat is artificiële intelligentie, beter bekend als AI?

Artificiële intelligentie, oftewel AI: in de 21ste eeuw is het véél meer dan een buzzword. Sterker nog, AI vormt momenteel een innovatieve tendens die steeds meer terrein wint binnen de wereld van accountancy en het bedrijfsleven. Artificiële intelligentie staat voor een vorm van technologie, die computers in staat stelt om bepaalde taken uit te voeren. AI ontzorgt als het ware de mens, door een deel van het takenpakket, die normalerwijs menselijke intelligentie zouden vereisen, over te nemen. Bekende toepassingen van artificiële intelligentie zijn onder andere: ChatGPT, Google Maps, Midjourney of Dall-E.

Waarom zou je AI gebruiken als accountant of ondernemer?

Een betere vraag, gezien de huidige alomtegenwoordigheid van artificiële intelligentie, zou zijn: waarom niet? Ten eerste kan artificiële intelligentie dienen als een enorm krachtig hulpmiddel bij je klantenservice, waarbij geautomatiseerde chatbots klanten snel en efficiënt kunnen helpen. Ook kan je AI gebruiken om analyses te maken én prognoses op te stellen, gebaseerd op gigantische hoeveelheden data. Op die manier kan jij, als accountant, financieel expert of ondernemer, de juiste beslissingen nemen. Ten derde kan je artificiële intelligentie eveneens inzetten om, op basis van een inzichtrijke concurrentieanalyse, doelgerichte prijsoptimalisaties voor te stellen. Kortom, AI biedt heel wat mogelijkheden - aan jou om er de vruchten van te plukken!

Je kunt AI gebruiken om analyses te maken én prognoses op te stellen, gebaseerd op gigantische hoeveelheden data.

Hoe kan je AI toepassen in je bedrijf of kantoor?

De manieren waarop je artificiële intelligentie kunt integreren in je bedrijf of kantoor zijn legio. Denk bijvoorbeeld aan een technologie die spraak automatisch omzet naar tekst. Notities nemen tijdens meetings of opvolgingsgesprekken behoren dan tot de verleden tijd. Daarnaast kan AI ook worden ingezet bij webdesign, bij verschillende vormen van jouw kantoor- of bedrijfscommunicatie of bij de ontwikkeling van applicaties. Artificiële intelligentie kan ook helpen bij het aanbieden van gepersonaliseerde aanbiedingen aan klanten, waardoor je veel gerichter kunt segmenteren, zonder dat het je eindeloos veel tijd kost. Het spreekt eigenlijk voor zich: bedrijven of kantoren die géén AI of nieuwe technologieën gebruiken, missen heel wat opportuniteiten, tijdswinst of rendement.

Hoe start je met de implementatie van AI in je onderneming?

In de keynote van Jürgen Suls werden heel wat tips aangekaart om de implementatie van artificiële intelligentie te vergemakkelijken en optimaliseren. We lijsten de voornaamste op:

  • Begin met de wereld van artificiële intelligentie te verkennen, onderzoeken en experimenteer met verschillende AI-tools. 
  • Identificeer de problemen die je wenst op te lossen en focus je in eerste instantie op die bevindingen om doelgericht te werk te gaan.
  • Start klein en durf kritisch naar artificiële intelligentie te kijken, zodat je de resultaten van je AI-implementatie duidelijk kunt meten.
  • Vergeet de menselijke touch niet: artificiële intelligentie werkt voor de accountant, financieel expert of ondernemer. Niet andersom.

Wél is het enorm belangrijk om stil te staan bij de tekortkomingen van artificiële intelligentie. Zo is het belangrijk om de waarheidsgetrouwheid voortdurend in vraag te stellen, aangezien AI moeilijk onderscheid kan maken tussen geverifieerde bronnen en leugens. Ook zijn er momenteel weinig wet- en regelgevingen omtrent data, privacy of auteurschap. Het is dus cruciaal om hier kritisch - en voorzichtig! - mee om te springen.

Er zijn veel AI-toepassingen aan te reiken en bedrijven of kantoren die geen artificiële intelligentie gebruiken, missen heel wat opportuniteiten, tijdswinst of rendement.

Hoe blijf je voorop lopen in een AI-gedreven werkcontext?

De vraag van één miljoen: hoe kan je het verschil maken in een AI-gedreven wereld? Door artificiële intelligentie te implementeren als een dagelijks, recurrent onderdeel van je kantoor of onderneming, zorg je voor meer rendement, draagvlak en efficiëntie. Daarnaast is het ook cruciaal om de pijlers ‘people’ en ‘technology’ voldoende te blijven combineren. Creativiteit, people skills, empathie: het zijn stuk voor stuk eigenschappen die niét door AI vervangen kunnen worden. Alleen als je erin slaagt om AI en je menselijke touch elkaar te laten versterken, kan je de voorsprong op je concurrentie behouden en blijven groeien in de richting van succes!

Zoals je kon volgen op Work Smarter of kon lezen in deze samenvattende blog, vormt artificiële intelligentie een enorm krachtige pijler om op in te zetten met het oog op de toekomst. Het opent de deur naar een efficiëntere klantenservice, een betere besluitvorming, een juistere prijszetting en een sterker concurrentievoordeel. Door bewust te worden van de mogelijke toepassingen van AI en door de implementatie van artificiële intelligentie op een gestage, correcte manier aan te pakken, kan je jouw kantoor of bedrijf klaarstomen voor de toekomst. Zet jij binnenkort de volgende stap?

Wil je meer weten over de impact van artificiële intelligentie op je kantoor of onderneming?