Direct naar de contentDirect naar de footer

Wanneer neem je de beslissing om van koers te veranderen en de sprong richting the cloud te wagen?

Ondernemer en zaakvoerder van Verlafisc, Olivier Verhaege ging niet over één nacht ijs. Als ultrarenner weet hij: voorbereiding is alles, maar kost wel tijd en energie. Elke mijl die hij en zijn team ondertussen aflegden, betekenen vandaag een forse voorsprong. Dankzij digitalisering komt er nu meer tijd vrij voor wat echt telt: de klant. Het pré-digitale tijdperk laat Olivier voorgoed achter zich. Hij wil vooruit, met het hoofd in de wolken en de benen op de grond.

Minder administratie, meer advies 

Vanuit ons kleiner kantoor heb ik lang getwijfeld over digitalisering. Onze klanten vroegen er niet naar en intern stond dit topic niet bovenaan de lijst. Vanuit verschillende hoeken voelden we wel druk, maar veranderen om te veranderen is ondernemen zonder visie. Ondertussen zetten we de stap naar digitale accountancy en daar ben ik om verschillende redenen erg blij mee.

Klanten krijgen duwtje in de rug

Maar eerst terug naar het begin. Intern hebben we enkele geanimeerde gesprekken gehad over hoe we onze rol als accountantskantoor wensen in te vullen en hoe we onze klanten het beste kunnen adviseren. De klant staat altijd centraal. Maar als we denken dat digitalisering ons kantoor en onze klanten meer mogelijkheden biedt, dan voeren we ons eigen beleid en geven we onze klanten een duwtje in de rug. 

Niet meer terug offline

We zijn nu ongeveer twee jaar later en in alle eerlijkheid: we kunnen niet meer terugkeren naar enkel een offline verhaal. De klanten die een digitaal duwtje in de rug kregen, zijn ons daarvoor vandaag nog altijd dankbaar. Het heeft tijd gekost, misschien zelfs wel bloed, zweet en tranen want uiteraard voelt het altijd makkelijker en vertrouwd om te behouden wat is, maar ondernemen is initiatief nemen en vooruit kijken. We weten niet wat de toekomst brengt, toch voelen we met onze keuze voor digitalisering dagelijks dat we juist zitten.

Nieuwe rol van adviseur 

Sinds we digitaal gingen, bouwen we met onze klanten verder aan een samenwerking waarbij onze rol veranderd is. Het accent ligt nu minder op het administratieve luik en veel meer op advies bij de belangrijke keuzes die iedere ondernemer maakt, groot of klein. Als klein accountantskantoor zullen we natuurlijk geen steen verleggen of voortrekker worden bij de implementatie van nieuwe technologieën, maar we onderzoeken wel welke stappen we nog kunnen zetten binnen de automatisering van de vele administratieve taken.

Als klein accountantskantoor zullen we natuurlijk geen steen verleggen of voortrekker worden bij de implementatie van nieuwe technologieën, maar we onderzoeken wel welke stappen we nog kunnen zetten binnen de automatisering van de vele administratieve taken.

Lees meer verhalen over partners in ons magazine