Direct naar de contentDirect naar de footer

Was jij er ook bij? AllemaalDigitaal, het interessante accountancy-evenement van Finplex, vond vorige maand voor de vijfde keer plaats in de Ghelamco Arena te Gent. En ook dit jaar viel er weer heel wat bij te leren, zowel van de sprekers als van elkaar! Op de planning: 5 interessante gesprekken over verschillende trending topics binnen de accountancy - en eentje daarvan werd voorzien door Petteri Rantamäki, Accounting Office Specialist bij Visma. Hij gaf zijn visie op de accountancysector en nam de marktontwikkelingen onder de loep. 

Benieuwd naar enkele van zijn bevindingen? Die lees je hier, in deze blog of bekijk het gesprek hier.

Overnames en kansen voor kleinere kantoren

De Europese markt voor accountants? Die is voortdurend in beweging. Petteri Rantamäki merkt dit ook in de praktijk. Hij ziet immers een sterke stijging op vlak van overnames, die niet alleen in België gebeuren, maar zich ook drastisch doortrekken doorheen Europa. Betekent dit dan het einde van het kleinere accountancykantoor? Allerminst. En zelfs integendeel, volgens Petteri Rantamäke.

Elke trend brengt namelijk een tegentrend met zich mee. En daar ligt volgens Petteri Rantamäki juist de kracht voor de kleinere kantoren. Zij hebben een uitgelezen kans om zich te onderscheiden, door meer te focussen op wat hun kantoor uniek maakt. Van prijsstelling tot klantgerichtheid: een kleiner kantoor heeft verschillende mogelijkheden om zich te profileren. Uitdagend, maar kansrijk!

Van prijsstelling tot klantgerichtheid: een kleiner kantoor heeft verschillende mogelijkheden om zich te profileren. Uitdagend, maar kansrijk!

Uitdagingen en strategieën voor kleinere kantoren

Het moet gezegd worden: de tegenreacties op deze overnames komen eerder langzaam op gang, aldus Petteri Rantamäki. Het valt bovendien op dat de grotere kantoren steeds meer waarde hechten aan de duidelijke vraag van hun klanten naar nabijheid, persoonlijkheid en snelheid. De kleinere kantoren zitten dus met heel wat uitdagingen om zich uniek te positioneren. En dat werpt een aantal vragen op. 

Hoeveel cliënten moeten zij hebben, bijvoorbeeld? Volgens Petteri Rantamäki is er geen sluitend antwoord. Het antwoord hangt namelijk sterk af van de focus van het kantoor. Ligt de focus op klantgerichtheid? Of eerder op compliance? Bovendien mag niets ten koste gaan van het persoonlijke contact met de klant. Kleinere kantoren moeten voortdurend de afweging maken tussen het klantenbestand te laten groeien… of juist de portefeuille waarborgen. Automatisering kan, volgens Petteri Rantamäki, helpen om beide opties, de klanttevredenheid én de groei, mogelijk te maken.

Automatisering kan, volgens Petteri Rantamäki, helpen om beide opties, de klanttevredenheid én de groei, mogelijk te maken.

De impact van software, Visma’s plannen en de rol van België

De impact van software, zowel binnen de Europese als Belgische accountancysector, is enorm belangrijk. Broodnodig, zelfs - ook voor kleinere kantoren. Petteri Rantamäki wil om die reden met Visma bijdragen aan een gebruiksvriendelijke, duurzame én veilige software. Yuki, Syneton en Teamleader vormen mooie softwarevoorbeelden die hierbij kunnen helpen, aldus Petteri Rantamäki.

Ook de rol van België, binnen de overkoepelende Visma-visie, kwam in de keynote van Petteri Rantamäki ter sprake. Enerzijds valt België sterk te vergelijken met de andere Europese landen en ziet hij ook daar een omarming van technologie, digitalisering en automatisatie. Anderzijds kent België ook een unieke positie, op vlak van regularisatie, implementatie en klantgerichtheid. Hij is dan ook benieuwd hoe kantoren in België zullen evolueren. 

Je merkt het meteen: Petteri Rantamäki, net als zijn collega-sprekers, hadden heel wat interessante insights en marktontwikkelingen om te delen met alle aanwezigen. Er werd geluisterd, genoteerd, genoten en gezellig nagekaart Bedankt, Finplex, voor de geslaagde dag, de inspirerende keynotes en het fantastische evenement AllemaalDigitaal. Op naar volgend jaar? Op naar volgend jaar!