Direct naar de contentDirect naar de footer

De financiële afdeling is de kern van het bedrijf. Noem het gerust het center of analytics: de afdeling heeft toegang tot essentiële interne en externe data, die het liefst worden verzameld in een betrouwbaar platform. Als financieel expert ben jij dus de go-to-persoon voor inzichten en waardevol advies bij besluitvorming. Tijd om je administratieve taken in te ruilen voor datagedreven finance. Wij helpen je op weg!

Het dataplatform als financieel fundament

Op de financiële afdeling wordt dagelijks heel wat waardevolle data verzameld. Wil je inzicht in jouw big data en impact creëren voor het bedrijf? Dan bouw je een dataplatform uit. Hierin investeer je het best wat tijd om uit te zoeken welke databronnen je nodig hebt en hoe je die koppelt. Zo gebruik je altijd de juiste data voor je interpretatie en besluitvorming. 

Om impactvolle beslissingen te maken op basis van data moeten je financiële cijfers eerst helder en begrijpelijk zijn. Dat bereik je zo:

  • Het is essentieel dat iedereen op de financiële afdeling op dezelfde manier te werk gaat. Gestandaardiseerde processen zorgen voor eenduidigheid: iedereen verwerkt en interpreteert de gegevens op dezelfde manier. Zo maken tijdverlies en ergernis plaats voor een verhoogde productiviteit en datakwaliteit.
  • Menselijke fouten tijdens de verwerking van financiële gegevens zijn een dooddoener voor je data. Kies daarom voor geautomatiseerde processen. Bovendien koppel je zo makkelijker externe databronnen, een win-win dus!
  • Met de juiste software verlopen processen op de financiële afdeling sneller en efficiënter. En heb je ook sneller belangrijke data voorhanden. Kies voor software in de cloud met de mogelijkheid om andere databronnen te koppelen, zoals een cloudboekhoudplatform en CRM-software. 

Geen idee welke data onder de noemer van big data vallen? Lees het antwoord en de voorbeelden in het e-book ‘Van financieel expert tot businesspartner: zo zet je data om in waardevol managementadvies'. 

Impact creëren met datagedreven finance

De financiële afdeling is het hart van de organisatie, weet EY UK. Van hieruit ondersteun jij als financieel expert het management met datagedreven advies. Op die manier creëert big data financiële, organisatiebrede en maatschappelijke waarde. Hieronder lees je drie voorbeelden.

  1. De omzet bij één specifieke klantengroep nam de afgelopen drie maanden hevig af. Uit analyse bleken drie mogelijke oorzaken: de dienstverlening sloot niet meer aan, de kosten waren te hoog of er was een maatschappelijke verandering gaande. Om na te gaan wat de effectieve oorzaak was en om een verdere omzetdaling te voorkomen, vroeg het management om de klantengroep te contacteren en te achterhalen wat het probleem was. Door het probleem op die manier in kaart te brengen kon voorkomen worden dat de omzet nog verder zou dalen. 
  2. Om personeelsverloop te voorkomen, wilde bedrijf B de medewerkerstevredenheid doen stijgen. Het management vroeg zich af in hoeverre de lonen en het pensioen verhoogd konden worden. De financiële afdeling analyseerde hiervoor personeelsdata, financiële data en marktdata om het salarispakket te benchmarken. Op basis van die nieuwe inzichten verhoogde het bedrijf het pensioen en de lonen, om zo bij te dragen aan de tevredenheid van de medewerkers. 
  3. Naar aanleiding van de energiecrisis besluit bedrijf C hun eigen prijzen te verhogen zodat ze de hoge energierekeningen kunnen blijven betalen. Hoe hoog? Dat zoekt de financiële afdeling uit door middel van een CO2-footprint van de organisatie. De totale kosten van gas, water en licht, het aantal kilowattuur (kWh) en het aantal groene en grijze stroom wordt in beeld gebracht. Net zoals de kosten voor woon-werkverkeer, de hoeveelheid getankte benzine en zelfs de grijze en groene stroom van leveranciers. Alle data is on demand beschikbaar, waardoor berekeningen en analyses in één handomdraai gemaakt zijn. Zo dringt het bedrijf de hoge kosten snel terug. Bovendien geeft hun datagedreven finance direct zicht op de duurzaamheidsimpact van de organisatie en op de rendabiliteit van de prijsstijging. 

Kriebelt het om je financiële administratie in te ruilen voor datagedreven finance? Ontdek hoe je alles uit je big data haalt en waarom jouw rol als financieel expert evolueert naar die van businesspartner in ons e-book: Van financieel expert tot businesspartner: zo zet je data om in waardevol managementadvies. Download het e-book hier.

E-book: Van financieel expert tot businesspartner: zo zet je data om in waardevol managementadvies.

Ontdek hoe je alles uit je big data haalt en waarom jouw rol als financieel expert evolueert naar die van businesspartner.