Direct naar de contentDirect naar de footer

Als verantwoordelijke mag je dan al wel het hoofd en het gezicht van je bedrijf zijn, je kan niet zonder je backoffice. De ruggengraat van je kantoor, die alles doet draaien. Zolang hij maar stevig, maar toch soepel, is. Niet altijd zo evident in deze uitdagende tijden. Hoe krijg je het voor elkaar?

De uitdagingen voor accountancy

Ook onze sector heeft te kampen met een stijgende werkdruk. Het gevolg van een gejaagder leven? Zeker. Maar ook van de ‘great resignation’ en alle verschuivingen vandien. Voeg daar dan nog eens de vergrijzing aan toe en het tanende imago van ons vak en je krijgt schaarste op de arbeidsmarkt. 

Heel wat accountancykantoren hebben dan ook moeite om goed personeel te vinden én te houden. Want net zoals de verwachtingen van je klanten, stijgen ook die van je werknemers. Een betere balans tussen werk en privé, meer persoonlijke ontwikkeling en inspraak betekenen vandaag de dag meer dan een vaste job en een mooi loon. 

Kan je daar nog wel allemaal aan voldoen? En ondertussen je productiviteit verhogen? Jazeker! Met een combinatie van slimme technologie en nuttige tips haal je het beste uit je backoffice - en dus je bedrijf.

1. Investeer in slimme technologie

Digitalisering en automatisering zijn niet meer weg te denken, ook binnen de accountancy. Denk maar aan cloudbased en practice management software, elektronisch factureren en digitale tools als scan en herken. Ze maken je backoffice sneller, efficiënter en foutlozer. Heb je dan nog wel mensen nodig? Worden die niet overbodig, zoals het vooroordeel nog steeds wil? Integendeel. Tijd om die ‘rage against the machine’ voor eens en voor altijd te ontkrachten. 

Slimme technologie zorgt ervoor dat je meer productiviteit en groei kan realiseren. Met - en dankzij - hetzelfde aantal mensen. Want de tijdswinst die je creëert, geeft je medewerkers de kans om zich op andere taken te concentreren. Zaken waar we als mens het verschil kunnen maken: creativiteit, empathie, persoonlijk advies…  Technologie als ondersteuning van je mensen, dus. Complementair. ‘En’ in plaats van ‘of’.

Extra tip: Analyseer eerst hoe efficiënt je backoffice werkt en neem je huidige processen onder de loep. Kijk waar je kan standaardiseren, digitaliseren en automatiseren. Zit je nog met tijdrovende operationele processen? Schakel slimme tools in, zoals Yuki. Een multifunctioneel, volledig geautomatiseerd portaal, waarmee je meer kunt doen, in minder tijd.

Slimme technologie zorgt ervoor dat je meer productiviteit en groei kan realiseren. Met – en dankzij – hetzelfde aantal mensen.

2. Ga voor groei

Eens de juiste technologie geïmplementeerd is, krijgt je backoffice pas echt vleugels. Want daar gaat het uiteindelijk om: groei. Niet alleen zakelijk, maar ook op menselijk vlak. Persoonlijke relaties met klanten zijn belangrijker dan ooit. Want zij zijn altijd op zoek naar meerwaarde en dat vraagt een verschuiving van dienst naar dienstverlening. Proactief advies op maat. Verleend door een hoogwaardige adviseur. Iemand die echt kan meedenken. 

Een uitgelezen kans om ook je medewerkers te laten groeien. Dankzij de tijdswinst in je backoffice krijgen zij ruimte om zich verder te ontwikkelen. Meer kansen, meer motivatie en vervulling: dat zorgt voor blijere werknemers, betere resultaten en meer tevreden klanten. Win-win-win.

Extra tip:  Wil je je concurrentievoordeel blijven benutten? Ga continu na waar je elke klant nog toegevoegde waarde kan bieden en stuur bij.

3. Doe je ding met data

Data zijn de nieuwe dollars. Een boutade, maar wel eentje die klopt als je je data slim gebruikt. Data-driven management helpt je om data om te zetten naar resultaten. Analyseer de data die de nieuwe technologie je oplevert en je hebt extra tools in handen om nog gerichter advies te geven. Strategische analyses en inzichten, die je klanten voorzien van inzicht en stuurinformatie. 

Je verzamelde data geven je ook een betere kijk op je eigen functioneren en of dat aansluit bij je visie en je doelen. En zo kan je weer betere beslissingen nemen. Over je personeelsbezetting, bijvoorbeeld, over je portfolio of over je verdienmodel. Onmisbaar dus voor verdere evolutie en groei. Yuki levert je de data die je nodig hebt.