Direct naar de contentDirect naar de footer

Op 8 maart vieren we ‘Internationale Vrouwendag’ en… die dag willen we niet aan ons voorbij laten gaan! Om die reden hebben we Leen Vanonckelen, People & Culture manager van Visma I yuki, weten strikken voor een openhartig gesprek. Op de agenda? Haar persoonlijke traject en groei, de klik met Yuki, de krachtige bedrijfswaarden en -visie én de vele interne vrouwelijke rolmodellen. Let’s go!

Alle wegen leiden naar Yuki

Met masters in bedrijfscommunicatie en management én een postgraduaat human resource achter de kiezen, was Leen klaar om haar professionele carrière te kickstarten. De volgende halte? Antwerpen. Een nieuwe stap, een nieuwe stad, een nieuwe uitdaging. Op zoek naar persoonlijke groei en betekenisvol werk: laat maar komen!

Gebeten door HR, wilde ze zich echter niet meteen vastpinnen op één specifieke job.  Er was nog zó veel om te leren en ontdekken. Twee pistes passeerden de revue: een consultancy-functie of een traineeship. Optie één verbleekte snel: Leen vond - en vindt - de (h)echte binding met een bedrijf te belangrijk. Ze wilde zich ergens kunnen wortelen, thuis voelen en mee mogen bouwen aan een duidelijke visie op lange termijn. Visma I yuki lonkte - al wist ze dat zelf nog niet.

Als gedreven bestuurslid van de jongerenvereniging AFC kwam ze een eerste keer in aanraking met Visma I yuki. AFC maakte - toevallig of niet?! - gebruik van Yuki om de boekhouding in goede banen te leiden. Een eerste zaadje werd geplant. Vervolgens kwam ze in een mailinglijst Carlien tegen. Haar titel, ‘Chief Happiness Officer’, deed Leens ogen fonkelen. Een bedrijf dat ‘happiness’ hoog in het vaandel draagt en zorg draagt voor haar medewerkers en partners? Toch maar eens gaan horen…

Ze wilde zich ergens kunnen wortelen, thuis voelen en mee mogen bouwen aan een duidelijke visie op lange termijn.

Thuiskomen op een ander

Hoopvol getriggerd - en met klamme handjes - stapte Leen het Yuki-kantoor binnen, waar ze meteen aangenaam verrast werd door de huiselijke sfeer. De uitnodigende zeteltjes, het warme tapijt, de vriendelijke collega’s-in-wording, de hippe, ietwat gewaagde kunst aan de muren… Hier bruiste het. Open-minded, inclusief, gedreven, ambitieus en enthousiast: Leen voelde zich in haar nopjes en keek de toekomst regelrecht in de ogen.

Ook de sollicitatiegesprekken met Carlien en Ellen, de Managing Director van Yuki, matchten perfect. Alles wat Carlien aanhaalde, klonk op een bepaalde manier vertrouwd, omdat de bedrijfscultuur aansloot bij Leens persoonlijke waarden. Tijdens haar opleidingen wilden velen zo snel mogelijk naar de ‘Big Four’, maar Leen? Die wilde vooral op een plek terechtkomen waar ze volledig zichzelf kon zijn, waar ze groeikansen kon grijpen, waar er een doordacht HR-beleid bestond. Kortom, Leen wilde Yuki. En Yuki wilde Leen.

Dat er bovendien binnen Yuki zoveel vrouwelijke rolmodellen rondliepen, die excelleerden in (hoge) posities, vormde een extra duwtje in Leens rug. Het feit dat Ellen Sano, Yuki’s Managing Director, de tijd nam om tijdens het sollicitatieproces met ‘maar’ een trainee te komen spreken: Leen vond dat waanzinnig en raakte volledig geïnspireerd. In al haar andere sollicitaties had ze immers nooit een vrouwelijke leidinggevende gezien. Yuki leek zo anders, zo apart, zo oprecht - en alle puzzelstukken pasten in elkaar.

Ze straalde Yuki écht uit, zou Ellen Sano later zeggen, en gaf iedereen het gevoel bij haar terecht te kunnen. Een prachtig compliment.

Waarden die het waard zijn

Leen leerde als trainee heel wat teams, waaronder Customer Support, Customer Success, Marketing en Go-to-Market, kennen. En voelde zich bij Yuki thuis en verbonden. Niet alleen met de glasheldere missie van Yuki als innovatief SaaS-bedrijf, maar ook met de interne mindset en ambitie. Entrepreneurial, dedicated, inclusive & responsible: waarden op Leens lijf geschreven. Plots moest ze zich op kantoor niet langer inhouden, genoot ze de vrijheid én het vertrouwen om projecten op poten te zetten, mocht ze volop persoonlijk groeien en werd er in haar geloofd. Het klikte wonderwel - en Leens carrière schoot vooruit.

Na één jaar traineeship werd ze gevraagd om Carliens takenpakket op vlak van soft-HR over te nemen. Een welverdiend duwtje in de rug, een ongelooflijke blijk van vertrouwen en een uitgelezen opportuniteit, die Leen met beide handen greep. Een jonge trainee die 50% van de taken van een People & Culture manager mocht overnemen: weinig bedrijven doen het Yuki na. Dit betekende bovendien dat Leen, als ‘kersverse’ trainee, enorme stappen kon maken - wat ze graag meegeeft aan elke trainee binnen Yuki.

Leen floreerde, verdiende haar strepen, maakte haar rolmodellen en collega’s trots en gaf blijk van een enorme goesting en gedrevenheid. Ze straalde Yuki écht uit, zou Ellen Sano later zeggen, en gaf iedereen het gevoel bij haar terecht te kunnen. Een prachtig compliment. Toen Carlien vervolgens na haar zwangerschapsverlof een nieuwe rol kreeg richting het leadership-team van Yuki, kreeg Leen officieel de functie van People & Culture manager. Een droom kwam uit - en vormt slechts het begin. Dag in, dag uit zet Leen zich in om van Yuki een inspiring & engaging place to work te maken. Over a woman on a mission gesproken!

Kortom, bij Yuki staat de mens centraal. Elk individu telt. Altijd en overal.

Vrouwen aan het roer

Een belangrijk aspect achter Leens steile groei van trainee naar People & Culture manager is de sterke aanwezigheid van vrouwelijke rolmodellen. Zo is het bijzonder - en geweldig! - om te zien hoeveel jonge, hongerige, gedreven vrouwen er in het managementteam van Yuki zetelen. Teamwork makes the dream work - en iedereen gaat er de volle 200% voor. Carlien, Ellen, Ariane (Country Director Yuki BE), Tine (Marketing manager): overal zie je vrouwelijke individuen om naar op te kijken. En dat maakt het zo leuk!

Sterker nog, het verbaast Leen niet dat vrouwen bij Yuki een uitgelezen platform vinden om te kunnen doorstromen en uitblinken. Er wordt immers minder gekeken naar gender, naar diploma’s of naar certificaten, maar veel meer naar persoonlijkheid, skills, attitude, mindset en de match met onze cultuur en waarden. Kortom, bij Yuki staat de mens centraal. Elk individu telt. Altijd en overal. De vlakke, open structuur én cultuur creëert een veilige ruimte voor dialoog, voor feedback en voor persoonlijke groei. Zo krijgt Leen geregeld van collega’s te horen hoe ze op twee jaar tijd enorm is veranderd - in positieve zin! 

Wat de toekomst nog zal brengen voor Leen - nog steeds maar 26! - weet ze niet. Ze voelt zich momenteel erg goed, streeft er resoluut naar om met het ganse team Yuki nóg beter te maken - en blijft er vooral rustig onder. Laten we gewoon verder blijven werken, zegt ze geregeld, en iedereen kansen blijven geven, vrijheid en verantwoordelijkheid gunnen én gelukkig houden. Awel, ze heeft volledig gelijk. Back to work!

Wil jij graag deel uitmaken van Yuki? Aarzel dan niet om onze vacatures te bekijken. Tot snel!