Direct naar de contentDirect naar de footer

Je boekhouding doen in Excel of met een on-premise boekhoudpakket? Dan ben je eigenlijk niet ‘digitaal’ bezig als kantoor, ook al wordt dit nog geregeld gedaan onder het mom van ‘online boekhouden’. Ook in 2023 zijn er nog héél wat accountancykantoren die ervoor kiezen om de boekhouding volledig on-premise of in Excel te doen. Wil je echter als kantoor meer rendement, meer interne efficiëntie, meer toekomstgerichte focus en meer tegemoetkomen aan de noden en wensen van je klanten? Dan zal je in de nabije toekomst toch de stapsgewijze overstap moeten maken naar online boekhouden. Want alleen door gecontroleerd te digitaliseren kan je het voortbestaan van je kantoor waarborgen.

Is digitaliseren echt zo belangrijk?

De accountancywereld beweegt - en het doet dat razendsnel. De sector is namelijk volop aan het veranderen, moderniseren én innoveren. En als accountant is het essentieel om daarop in te spelen. Je wilt de boot met je kantoor niet missen, toch? Anno 2023 zijn heel wat diensten gewijzigd, procedures veranderd en accountancytrends getransformeerd. Ondernemers worden steeds digitaler en verwachten hetzelfde van hun accountant. En werken met Excel? Wel, dat voldoet niet langer. Digitaliseren wordt cruciaal. En online boekhouden is the way to go, zodat je niet langer on-premise vasthangt aan - en gelimiteerd wordt door - je server op kantoor. Dus… waarom boezemt dit zoveel accountancykantoren angst in? 

Alleen door gecontroleerd te digitaliseren kan je het voortbestaan van je kantoor waarborgen.

Waarom vormt digitaliseren zo’n struikelblok?

Online boekhouden en digitaliseren worden steeds belangrijker. Zowel voor de klant als voor de accountant. Want als je jouw interne bedrijfsprocessen slimmer en efficiënter weet in te richten via online boekhouden en een nieuwe boekhoudsoftware? Dan kan je sneller, beter en goedkoper beginnen werken. Je krijgt namelijk meer grip op je workflow, zorgt voor een meer toekomstbestendige manier van werken én kunt je real-time data altijd en overal raadplegen. Deze switch kan voor je kantoor afschrikwekkend lijken, maar vormt eigenlijk in de realiteit een geleidelijk proces, waarbij je stap-voor-stap én op je eigen tempo, kunt werken aan je digitale transformatie. Kortom, zullen we Excel en on-premise pakketten stilaan vervangen door online boekhouden?

Wat zijn de valkuilen van Excel en on-premise boekhouden? 

De afweging tussen Excel, een on-premise boekhoudpakket en online boekhouden vormt uiteraard geen zwart-witverhaal. Het kan zelfs heel goed zijn dat je oud boekhoudpakket, aangevuld met Excel, de afgelopen jaren ontzettend heeft geholpen. Toch heeft vasthouden aan (ver)oude(rde) gewoonten weinig zin als modern accountancykantoor en is het enorm belangrijk om je huidige werkwijze kritisch onder de loep te nemen. Zéker als je kijkt naar de (toekomstige) noden en wensen van de sector. Want in een gedigitaliseerd, online tijdperk?

Dan loop je met Excel en een on-premise boekhouding toch wel tegen een aantal drastische tekortkomingen aan: 

 1. Je bent zelf verantwoordelijk voor een veilige opslag
 2. Je moet de btw-aangifte volledig handmatig indienen
 3. Je kent een gebrek aan inzicht door het manueel ingeven
 4. Je mist up-to-date data om te kunnen (bij)sturen
 5. Je voldoet niet aan de vereisten van de Belastingdienst 
 6. Je verliest heel wat tijd door de handmatige werkzaamheden
 7. Je hebt altijd een mogelijke foutmarge, onder andere door:
  • Verkeerde of onjuiste declaraties
  • Kans op dubbele factuurnummers
 8. Je hebt geen Support Team voor je vragen of problemen
 9. Je kunt je werkzaamheden niet automatiseren

Wil je meer weten over digitalisering in de praktijk

Online boekhouden: 9 voordelen om ‘U’ tegen te zeggen

Wanneer je bovenstaand lijstje met mogelijke mankementen en gebreken spiegelt aan de beproefde voordelen van online boekhouden, zie je meteen een wereld van verschil voor jouw kantoor. Goede boekhoudsoftware maakt jouw leven - en dat van je collega’s! - immers een héél stuk gemakkelijker. Er zijn dan ook heel wat voordelen verbonden aan een gedigitaliseerd kantoor dat online boekhouden in de cloud volledig omarmd. En we lijsten hieronder graag een aantal benefits op:

 1. Je hebt je administraties veilig opgeslagen in de cloud: altijd en overal
 2. Je kunt je btw-aangifte in één eenvoudige klik in orde brengen
 3. Je geniet actuele, real-time cijfers en data, waardoor je sneller schakelt
 4. Je hebt een vakkundig Support Team ter beschikking en ondersteuning
 5. Je wint enorm veel tijd, waardoor je meer kunt focussen op je klanten
 6. Je houdt je administraties eenvoudig up-to-date, zonder manuele werkzaamheden 
 7. Je laat je facturen gecontroleerd automatisch verwerken in de boekhouding
 8. Je moet de automatische bankkoppelingen niet langer handmatig afpunten
 9. Je bent meer gerust, want hebt een veel kleinere foutmarge:
  • Een online boekhoudprogramma waarschuwt je tijdig bij fouten
  • Ontbrekende informatie wordt gedetecteerd en is snel aan te vullen
  • Via online boekhouden werk je automatisch compliant met de wet

Online boekhouden is the way to go, zodat je niet langer on-premise vasthangt aan - en gelimiteerd wordt door - je server op kantoor.

Het wedstrijdje tussen Excel, on-premise boekhouden en online boekhouden? Dat kent een overduidelijke winnaar. Online boekhouden biedt jou als accountant namelijk enorm veel voordelen en zorgt ervoor dat je kantoor een belangrijke rol blijft spelen. Vandaag én morgen. Door met de juiste tools de interne processen in je accountancykantoor te digitaliseren en automatiseren, creëer je nieuwe kansen, speel je in op de noden en wensen van je ondernemers en draag je bij aan een rendabele, efficiënte werkomgeving. Zocht je een startsein om met je digitaliseringstraject te starten? Hier heb je het, dus… op naar een online boekhouding! Let’s excel… without Excel! 

Wil je meer weten over digitalisering?