Direct naar de contentDirect naar de footer

Ruim 3000 openstaande vacatures: de vraag naar personeel in de accountancysector was nog nooit zo hoog. Sterker nog, we spreken zelfs over een stijging van 30 procent ten opzichte van vorig jaar. De alarmbellen luiden steeds luider. De werkdruk wordt te hoog, de werknemers haken sneller af, de posities raken niet ingevuld en de ‘war on talent’ wordt met de dag feller: er moet iets veranderen aan de manier waarop accountants vandaag de dag werken. Punt. En deze blog geeft je 3 duidelijke tips om als kantoor, ondanks de huidige situatie, je gram te halen - zónder extra personeel aan te werven!

Tip 1: Bespaar tijd door te standaardiseren

Het geleidelijk standaardiseren van je interne processen is de eerste stap om je sterke bedrijfscultuur te borgen en je kantoor te laten groeien. Werk je met verschillende boekhoudpakketten en softwareoplossingen? Dan is de kans zéér reëel dat je medewerkers onnodig veel extra handelingen moeten verrichten. Met als logisch gevolg? Inefficiëntie en een lage productiviteit. 

Door alle administraties van jouw klanten op dezelfde manier te verwerken, maak je bovendien de automatisering van bepaalde taken mogelijk. En de communicatie naar je klanten? Die kan je via de juiste software ook eenvoudiger maken om niet alleen tijdswinst, maar ook een sterke vermindering van werkdruk te genereren. 

Ten slotte kunnen slimme workflows helpen bij de standaardisering van je interne bedrijfsprocessen. Van btw-aangiften tot jaarrekeningen en alles daartussen: door workflows te automatiseren, werk je een stuk efficiënter. Veel softwarepakketten bieden gestandaardiseerde workflows aan - of geven je de mogelijkheid om er zelf eentje in te richten!

Door alle administraties van jouw klanten op dezelfde manier te verwerken, maak je de automatisering van bepaalde taken mogelijk.

Tip 2: Promoveer jezelf tot digitaal expert

Door je processen stapsgewijs te standaardiseren en te opteren voor de modernere piste van de gecontroleerde automatisering, krijg je meer ruimte voor andere werkzaamheden. En die gewonnen tijd? Die kan je mooi gebruiken om een nóg betere adviseur voor je klanten te worden! Kortom, promoveer jezelf tot digitaal expert en help je ondernemers verder met de broodnodige groei van hun bedrijf. Real-time, als het even kan!

Real-time meekijken met de administratie van je klanten geeft je immers een helder inzicht in de situatie van je klanten. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt schakelen of bijsturen - en op ieder moment het juiste advies kunt geven aan je ondernemers. Over een stevige meerwaarde gesproken! Ook medewerkers die rechtstreeks in contact staan met klanten, kunnen met de juiste ondersteuning groeien in hun adviserende functie. Wedden dat ze meer voldoening uit hun werk halen

Tip 3: Zet in op de kracht van samenwerking

Ongeacht hoe goed je je interne processen hebt gestandaardiseerd, ongeacht hoe graag je je rol als digitaal expert oppakt: alles staat of valt bij een constructieve samenwerking tussen accountant en ondernemer. Maak duidelijke afspraken en spreek wederzijdse verwachtingen uit. Een vruchtbare samenwerking komt langs twee kanten, toch?

Bovendien maakt een slim gebruik van de nieuwste software het nakomen van je afspraken een heel stuk gemakkelijker. En merk je toch dat je ondernemers hierbij enige hulp kunnen gebruiken? Bied die dan gerust aan! Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je backoffice-medewerker voldoende kennis heeft van de software en kies je best een zo gebruiksvriendelijk mogelijk pakket.

Ook belangrijk voor een goede samenwerking? Het tijdig inschakelen van externe hulp. Heeft je klant misschien specifieke vragen of problemen, waarvoor je de nodige expertise (nog) niet in huis hebt? Schakel dan de hulp van je software-provider in. Zo voorzie je je klant van het best mogelijke advies… én voorkom je de overbelasting van je team! Win-win!

Door je processen stapsgewijs te standaardiseren en te opteren voor de modernere piste van de gecontroleerde automatisering, krijg je meer ruimte voor andere werkzaamheden.

Oké, toegegeven: het personeelstekort en de schaarste op de arbeidsmarkt gaan we niet zomaar op 1-2-3 kunnen oplossen. Daar moeten we realistisch en eerlijk in durven zijn. Wat kantoren echter wél in de eigen hand hebben? De digitale tools en software gebruiken om zich, stapsgewijs en op eigen tempo, te kunnen wapenen tegen deze omstandigheden! Door deze 3 tips op te volgen, zet je als accountantskantoor een belangrijke eerste stap voorwaarts en leg je de fundering om te kunnen blijven evolueren - zélfs zonder extra personeel. Let’s do this!

Meer weten over hoe Yuki kan helpen om gecontroleerd en op eigen tempo te digitaliseren?