Wat accountants kunnen leren van profwielrenners. En omgekeerd!
Resource
De accountancysector? Die lijkt op het eerste gezicht maar bitter weinig gemeen te hebben met het professioneel wielrennen. De accountant heeft heel wat minder juichende supporters, media coverage, krampen, ‘gellekes’ en liters zweet. Allez, dat denken - en hopen - we toch! Desalniettemin zijn er verrassend veel overeenkomsten te ontdekken tussen beide domeinen. En die gaan wij voor jou belichten. Deze blog zoomt namelijk in op de vele gelijkenissen tussen accountancy en wielrennen en slaat een vergelijkende brug te slaan tussen beide sectoren. Gebeten om van elkaar bij te leren? Fiets dan snel door deze blog - et c’est parti!
De software: het fundament voor succes
Zowel in de accountancysector als in het profwielrennen zijn betrouwbare gegevens van onschatbare waarde. Ze zeggen niet voor niets: ‘data is the new gold’, toch? Net zoals een renner niet kan presteren zonder inzicht in zijn fysieke toestand en sportieve prestaties, kan een accountant zonder moderne, betrouwbare en innovatieve accounting software nooit de financiële situatie van de ondernemer in kaart brengen. Software haalt het giswerk volledig weg, minimaliseert het handmatige werk en biedt concrete cijfers ter analyse en interpretatie.
Software zorgt er dus bij accountants voor dat ze betere, meer geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Niet langer uitsluitend reactief, maar zelfs ook strategisch en proactief. De beschikbaarheid van correcte, real-time data geeft hen immers de ruimte om te focussen op wat écht belangrijk is: het spotten van kansen, het kijken naar de toekomst en het adviseren van klanten. Net zoals een wielrenner nauwkeurige metingen nodig heeft om zijn trainingen te verfijnen en z’n sportieve successen te garanderen!
De kracht van samenwerking en teamspirit
Hoe je het ook draait of keert: accountancy draait om samenwerking. Een tweede gelijkenis met professioneel wielrenner. Een accountant en ondernemer moeten namelijk samenwerken om de boekhouding écht te laten werken. Ze dienen dezelfde taal te spreken, dienen elkaar te vertrouwen, dienen op elkaar te kunnen rekenen en dienen hetzelfde doel na te streven: financiële gezondheid en groei. Zonder deze samenwerking en efficiënte communicatie worden er kansen over het hoofd gezien en wordt waardevol advies heel erg moeilijk.
In het wielrennen is deze vorm van samenwerking eveneens cruciaal. Wielrenners zijn misschien wel individuele topsporters, maar de kracht zit’m in de teamspirit en de mensen om zich heen: de ploeggenoten, de trainers, de managers, de voedingsspecialisten, de bevoorraders, noem maar op. Allemaal werken ze samen naar één duidelijk doel: winnen. En om dat te doen, moet iedereen de eigen verantwoordelijkheid opnemen - net zoals dat gaat in de samenwerking tussen de accountant en de ondernemer!
De nood aan real-time data en inzichten
In een digitale wereld die steeds sneller verandert, verwachten ondernemers real-time inzicht in hun financiële situatie. En terecht. Gelukkig kan een accountant op elk moment van de dag - mits het juiste aanlevergedrag van de ondernemer, uiteraard! - dankzij moderne software een up-to-date beeld geven van de cijfers van een onderneming. Ook wielrenners hebben nood aan deze real-time data. Ze hebben voortdurend inzicht nodig in hun hartslag, bloedwaarden, verzuringsgraad of VO2-max, om op basis daarvan te schakelen. Letterlijk én figuurlijk!
Daarnaast maken real-time data en inzichten een proactieve aanpak mogelijk. Zowel in de wereld van de accountancy als in de wereld van het profwielrennen. Waar de accountant bijvoorbeeld fiscale kansen eerder zal kunnen signaleren of voorspellingen kan doen op basis van recurrente tendensen uit het verleden, zal de wielrenner ook veel beter kunnen inschatten hoe hij een bepaalde rit moet aanpakken, op welke momenten hij beter kan doseren of, nog beter: wanneer hij juist all-in mag - en moet! - gaan om de winst te behalen.
Het belang om af en toe te pieken
We moeten een kat een kat noemen: net als in het wielrennen zijn er in de accountancysector bepaalde periodes waarin alles samenkomt. Periodes waarin gepiekt moet worden. Drukte, stress en hectiek horen nu eenmaal een beetje bij de job, zeker wanneer de btw-deadline nadert of de jaarafsluiting dient te gebeuren. Deze pieken vergen, zowel mentaal als fysiek, enorm veel energie, focus en inzet - en dat is natuurlijk een gevoel dat wielrenners maar al te graag kennen.
Gelukkig helpt de juiste boekhoudsoftware, met innovatieve features en monitors op vlak van kwaliteit en automatisatie, accountants om deze pieken véél beter te managen. Door bepaalde handmatige taken via AI te laten lopen en tal van processen te stroomlijnen, kan de druk beter worden gespreid. De eigenlijke verwerking wordt immers gedaan vóór de btw-periode. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop een wielrenner zijn pieken voorbereidt. Wanneer het moment om te sprinten daar is… moet er enkel en alleen nog maar gesprint worden!
De behoefte aan coaching en sturing
Software heeft de job van accountants niet overbodig gemaakt. Integendeel zelfs. Het maakt de sector juist een heel pak menselijker. Doordat de software verschillende routinetaken overneemt, kan een accountant zich focussen op wat écht het verschil maakt voor de ondernemer: advisering, coaching en fiscale optimalisatie. En worden zijn rol en positie ook veel waardevoller en belangrijker. Dit is precies hoe technologie er in het wielrennen voor gezorgd heeft dat profwielrenners, dankzij de sturing van hun coaches, vandaag sneller, efficiënter en indrukwekkender koersen.
Het spreekt dan ook voor zich dat de technologie, artificiële intelligentie en software ervoor zorgen dat er meer tijd kan worden vrijgemaakt voor gepersonaliseerde adviesverlening en begeleiding. Zowel in de accountancy, via Customer Success, als in het wielrennen, via diverse trainers, is dit van cruciaal belang. Of het nu gaat om de advisering van een klant naar een fiscaal optimale situatie of om de ondersteuning van een renner naar het winnen van een belangrijke rit: de rol van de adviseur blijft onmisbaar. En zal dat altijd zo blijven.
Je merkt het meteen, zo verschillend zijn accountancy en wielrennen niet! En om eerlijk te zijn: als je het ons vraagt vallen ze beide onder de categorie ‘topsport’. Succes komt namelijk niet vanzelf - noch in de accountancy noch in het professioneel wielrennen. Het vraagt om de juiste software, om constructieve samenwerkingen, om betrouwbare data, om diepgaande analyses, om menselijke expertise, om real-time inzichten en… om soms eens een stevig piekmomentje! Uiteindelijk draait het in beide werelden om het maximale uit jezelf en je team te halen - en wij zijn er om jou daarbij te helpen. Versnellen, let’s go!