Direct naar de contentDirect naar de footer

Als accountant heb je het enorm druk - en al hélemaal als er veel handmatig, tijdrovend werk bij komt kijken. Koppel dit bovendien aan een boekjaar waarvan het einde nadert, klanten die hun documenten niet tijdig aanleveren, ondernemers die steeds strengere eisen stellen op vlak van begeleiding en adviesverlening of btw-periodes vol nakende deadlines en… je merkt het onmiddellijk: automatiseren met je accountantskantoor wordt een absolute must. En in deze blog zetten we 6 glasheldere redenen op een rijtje om er vandaag nog mee te starten! 

Reden 1 - Automatiseren levert winst op

Een van de absolute topredenen om met je automatisering aan de slag te gaan, is de winst die het jouw accountantskantoor oplevert. Hands down! Financieel, tijdsgewijs of op vlak van klanttevredenheid: de voordelen zijn legio. Door je boekhouding stapsgewijs te automatiseren beperk je je manuele werkzaamheden tot een minimum en verklein je de kans op fouten. De uitgespaarde tijd besteed je immers aan controle en biedt je de mogelijkheid om meer in te zetten op adviesverlening, op nieuwe trends en technologieën of op de groei van je kantoor. Moet er nog zand zijn?! Automatiseren maar!

Reden 2 - Verbeterde controle en kwaliteit

Door met je kantoor in te zetten op automatisering wordt een groot deel van je boekhouding automatisch verwerkt. Het resultaat? Een up-to-date boekhouding met real-time inzichten! Dit creëert niet alleen een verhelderend overzicht, maar resulteert bovendien in een betere controle én kwaliteit. Je beperkt immers heel wat van de manuele werkzaamheden en verkleint zo de kans op administratieve foutjes. Ook maak je door te automatiseren tijd en ademruimte vrij om met je backoffice extra waarde te genereren voor je kantoor en klanten, zoals het maken van verhelderende analyses, het aantrekken van geschikte medewerkers of het bieden van proactief advies. 

Door je boekhouding stapsgewijs te automatiseren beperk je je manuele werkzaamheden tot een minimum en verklein je de kans op fouten. De uitgespaarde tijd besteed je immers aan controle.

Reden 3 - Proactief adviseren

De opkomst van artificiële intelligentie, de focus op duurzaam boekhouden en ondernemen of de sterke vraag naar een meer digitale aanpak veranderen de rol van de accountant. EN niet zo’n klein beetje! Gelukkig zorgt de keuze om te automatiseren ervoor dat je beter kunt inspelen op de huidige wensen en noden van je klanten. Minder handmatig werk betekent immers meer tijd. En meer tijd betekent meer advies, meer consulting, meer sturing en meer dienstverlening. Verschillende bevragingen bij accountants en ondernemers benadrukken het groeiende belang van deze adviserende rol, dus… hoog tijd om je alvast voor te bereiden! 

Reden 4 - Een betere klantrelatie

De toegevoegde waarde die je met je accountantskantoor creëert door te automatiseren is immens: betere controle, efficiëntere werking, meer tijdswinst, proactiever advies, noem maar op! Al deze voordelen hebben bovendien een positieve uitwerking op de relatie met je klanten. Aangezien je boekhouding voortdurend up-to-date is, kan je ondernemers namelijk veel beter begeleiden in hun financiën, wat leidt tot het nemen van betere beslissingen - nu én in de toekomst! Kortom, wil je een (h)echte partner worden van je klanten? Dan wordt het hoog tijd om te automatiseren!

Reden 5 - Meer ontwikkelingsruimte

Door te automatiseren genereer je met je accountantskantoor meer ruimte om je verder te ontwikkelen op vlak van groei en winstgevendheid. Van het aanbieden van nieuwe diensten tot het focussen op nieuwe markten, van het aantrekken (en houden) van nieuwe medewerkers tot het aanbieden van diverse opleidingen, van het inzetten op een specifieke niche, zoals duurzaamheid of artificiële intelligentie, tot het sluiten van diverse samenwerkingen met andere organisaties: automatiseren zorgt voor meer ontwikkelingsruimte - en daar plukt je kantoor gegarandeerd de vruchten van! 

De keuze om te automatiseren zorgt ervoor dat je beter kunt inspelen op de huidige wensen en noden van je klanten. Minder handmatig werk betekent immers meer tijd voor controle en adviesverlening!

Reden 6 - Verbeter je concurrentiepositie

Accountantskantoren bij de vleet, maar… welk kantoor slaagt erin om effectief meerwaarde voor z’n klanten te creëren via een doorgedreven, persoonlijke service? Door te automatiseren haal je intern heel wat druk van de ketel, waardoor je véél meer kunt gaan focussen op je positionering in de markt. Hoe onderscheidt jouw kantoor zich ten opzichte van de concurrentie? Waarom zou een ondernemer (of nieuwe medewerker) voor jou moeten kiezen? En welke unieke voordelen biedt jouw accountantskantoor? Kortom, automatisering zorgt ervoor dat je je concurrentiepositie scherp stelt… én verbetert. Mooi, toch?!

Je merkt het meteen: automatiseren met je accountantskantoor biedt voordelen. Héél wat voordelen! Ben je klaar om er met je kantoor de vruchten van te plukken? Om stapsgewijs, op maat én op eigen tempo te moderniseren? En om ervoor te zorgen dat je helemaal mee bent met de huidige wensen en noden binnen de sector? Gelijk heb je, dus… hoog tijd om te digitaliseren en automatiseren! Ontdek meteen waar je met je kantoor staat in je digitale transformatie en start jouw automatiseringstraject vandaag nog!

Ben je klaar om met je kantoor te starten met automatiseren?