Direct naar de contentDirect naar de footer

Wanneer je naar je werk vertrekt, controleer je even of je voordeur goed op slot is. Dat vinden we heel vanzelfsprekend. Gaat het echter over cybersecurity en digitale veiligheid? Dan laten we geregeld onze deur wagenwijd open staan. In de laatste jaren heeft dit geleid tot een drastische toename in het aantal cyberaanvallen en jij als moderne accountant, die werkt met een online boekhoudsoftware? Jij zal extra aandacht moeten besteden aan de bescherming van alle financiële data. In dit artikel bespreken we daarom de verschillende aspecten van cybersecurity in accountancy en focussen we ons op hoe jij jezelf én je klanten kunt beschermen tegen cybercrime.

Jouw financiële gegevens zijn goud waard

Cybercrime evolueert voortdurend en hackers maken steeds vaker gebruik van geavanceerde methoden om toegang te krijgen tot gevoelige data. Een accountantskantoor of financiële afdeling vormt een uitgelezen doelwit - en dat om verschillende redenen:

  • Ze beheren enorme hoeveelheden gevoelige financiële gegevens van zowel bedrijven als individuen, waardoor ze heel wat waardevolle data beheren. 
  • Ze zijn vaak betrokken bij complexe transacties en financiële processen, waardoor er meerdere toegangspunten zijn voor hackers om binnen te dringen. 
  • Ze werken soms nog met verouderde systemen, die niet voldoende bestand zijn tegen de nieuwste hacking-technologie. Dit verhoogt de kwetsbaarheid.
  • Ze bestaan vaak uit heel wat medewerkers. Zo wordt de kans op menselijke fouten groter. Denk maar aan phishing of (te) zwakke wachtwoorden.

Accountantskantoren en financiële afdelingen hebben, variërend van persoonlijke informatie tot belangrijke financiële gegevens, te maken met enorm veel data. En het is dan ook van cruciaal belang om deze info veilig te houden.

Kan je slachtoffer worden van cybercriminaliteit?

Het korte antwoord? Ja, iedereen kan slachtoffer worden. Ook de kleine kantoren of bedrijven! Dit betekent dat je meer zult moeten investeren in cybersecurity. Gelukkig zijn er tal van strategieën die de digitale veiligheid in je accountantskantoor of financiële afdeling kunnen bevorderen:

  • Gegevensversleuteling (data-encryptie): Gegevensversleuteling is een beveiligingsmethode waarbij informatie wordt omgezet in een gecodeerde vorm. Dit valt niet te begrijpen of te lezen zonder de juiste decodeersleutel.
  • Meervoudige verificatie (MFA): Multifactor-authenticatie is een vorm van beveiliging die tijdens het inloggen een extra stap in het verificatieproces vraagt. Dit verkleint de kans dat een onbevoegd persoon kan inloggen.
  • Security audits en updates: Regelmatige controles en updates van de diverse beveiligingsprotocollen zijn cruciaal om mogelijke kwetsbaarheden te identificeren en aan te pakken. Zo krijgen hackers geen kans.
  • Bewustzijn en training: Personeel vormt soms onbewust de zwakste schakel in de beveiligingsketen. Om die reden is het cruciaal om trainingen over cybersecurity te organiseren, zodat ze de dreigingen herkennen. 

Continu bouwen aan je digitale veiligheid

Als accountant of financieel verantwoordelijke is het je plicht om jezelf en de data van je klanten te beschermen tegen allerlei vormen van cybercrime, zoals ransomware, data theft, phishingaanvallen of malware-infiltraties. De gevolgen van deze cybercrime kunnen namelijk catastrofaal zijn: financiële verliezen, schendingen van de privacywetgeving, reputatieschade, noem maar op! 

Door een innovatieve boekhoudsoftware te kiezen die de hoogste veiligheidseisen stelt, die verschillende beveiligingsmaatregelen implementeert én die de voortdurende veiligheid van gegevens als een absolute topprioriteit beschouwt, zet je alvast een stap in de goede richting op vlak van cybersecurity en digitale veiligheid. 

Bij Yuki begrijpen we dat cybersecurity nooit ‘klaar’ is. Het geniet dan ook onze permanente aandacht, waardoor we ons platform en onze processen voortdurend blijven evalueren en verbeteren.

Cybersecurity als kans in de accountancysector

Ondernemers worden zich steeds meer bewust van de nood aan cybersecurity en het belang van digitale veiligheid. En dat gaat gepaard met een stijgende vraag naar adviesverlening en begeleiding. Deze shift in perceptie vormt een uitgelezen kans voor accountants en financieel experts om zich ook in dit domein prominenter op te stellen en te gaan positioneren als adviseur en raadsman. Paul Van Gelderen, eigenaar van accountantskantoor 4Figures, ervaart deze tendens ook in de praktijk:

“Vanuit onze klantenkring krijgen we steeds vaker vragen over online veiligheid. Wat als de server van de boekhouding crasht? Of wat als deze wordt gehackt en gegijzeld door cybercriminelen? Stuk voor stuk terechte vragen. Wij eisen dan ook van onze software leveranciers dat ze de veiligheid op orde hebben. Je ziet trouwens tegenwoordig niet voor niets dat kleinere techbedrijven versneld opschalen. Er is een duidelijke nood aan meer kennis en slagkracht om de strijd tegen cybercriminaliteit succesvol aan te gaan.”