Direct naar de contentDirect naar de footer

Wat de koers en ondernemerschap gemeenschappelijk hebben

Een team aansturen, motiveren en begeleiden in de koers… Er vallen mooie parallellen te trekken met de businesswereld. Als teammanager is Esra Tromp elke dag bezig om het vrouwenteam van Jumbo-Visma naar de nummer 1 ploeg van de wereld te loodsen. Esra gaat wekelijks met de rensters in gesprek over hun ontwikkeling. Ze geeft zichzelf drie jaar de tijd om de beste ploeg van de wereld te worden. 2021 is het startschot. 

Hoe veerkrachtig moet je als topsporter zijn in coronatijden?

De impact van de pandemie is zeker ook als sporter voelbaar. Normaal gezien heb je veel controle en grip op het proces en je trainingen, maar als geplande wedstrijden wegvallen dan vallen je vooropgestelde doelen ook weg. Dat weegt wel op je motivatie, want je weet niet wat de toekomst brengt. Maar dat was voor iedereen zo. Dan is het de kunst om opnieuw samen te zitten en nieuwe focuspunten vast te stellen. Het is belangrijk dat je – ongeacht de situatie – je altijd stilstaat bij wat je gaat doen en waar je naartoe wil werken.  

Dat is zo in elke sector, maar in onze wereld kijken we dan wat we buiten wedstrijden kunnen verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van voeding of persoonlijke
ontwikkeling waar een leidersrol of communicatie verbeteren een voorbeeld van kunnen zijn. Maar ook fysieke verbeterpunten zoals duurvermogen, sprint of je basisconditie. 

Ondervinden de rensters veel externe druk om te presteren? 

Het is eigenlijk andersom. Wij als coaches moeten de rensters afremmen omdat ze veel druk op zichzelf leggen. Daarom hebben we ook een langetermijnplan opgesteld waarbij je voldoende aandacht moet besteden aan de punten waar de renster zich in wil ontwikkelen, maar op het juiste moment en in de juiste volgorde. Het is ook belangrijk om van tijd tot tijd stil te staan bij de weg die je al hebt afgelegd. Bouw voldoende reflectiemomenten in om te kijken vanwaar je komt en waar je naartoe aan het werken bent. Trust the process en bouw rustig op. Anders loop je het risico snel op te branden en is de ontwikkeling niet duurzaam. 

Wat is de kracht van een peptalk in de koers?

De Amstel Gold Race is hier een mooi voorbeeld van. Marianne zat in een verloren positie, ze kon net niet mee op de Cauberg en twee andere rensters hadden daardoor een goede voorsprong opgebouwd. Je kan zeggen: “We gaan voor de derde plaats”. Maar het is aan ons om haar te blijven motiveren zodat ze gelooft in haar zege. Het is soms moeilijk om die mentale knop alleen om te schakelen. Wij zijn haar blijven aanmoedigen en uiteindelijk won ze de race. 

Hoe belangrijk is mentaal welzijn voor je fysieke prestaties? 

Ik ben zelf ook wielrenster geweest en ik weet dat je vaak in de eerste plaats als topsporter wordt gezien. Maar je bent veel meer dan een nummer binnen je team. Je hebt goede en slechte dagen. Er moet ook ruimte zijn om je mentale gezondheid te bespreken binnen je team. Want goede resultaten bekom je pas doordat je je zowel fysiek als mentaal goed in je vel voelt. 

Zelf was ik vroeger niet de allerbeste renster. Ik was knecht. Maar ook knechten verdienen erkenning voor het harde werk dat ze verrichten. Niet enkel koprijders mogen in de schijnwerpers staan. Waardering uitspreken voor goede prestaties blijft enorm belangrijk. Ik waak erover binnen mijn team dat we hier voldoende aandacht aan schenken. 

Hoe zorg je ervoor dat elke renster goed wordt opgevolgd? 

We geloven niet in een ‘one-size-fits-all’, wel in een individueel plan. In het begin van het jaar doen we een persoonlijkheidstest. We oefenen op de skills die ze nog meer onder de knie moeten krijgen zoals bv. communicatie in wedstrijden of feedback geven. Deze skills oefenen we tijdens wedstrijden die minder van belang zijn. Op basis van de ontwikkelingen die een renster doormaakt, wordt het individuele plan aangepast. Een plan moet uitdagend zijn maar ook realistisch, voldoende reflectiemomenten zorgen er voor dat we de stip op de horizon in zicht houden maar dat ook de weg naar het doel de juiste blijkt voor de renster.

“Er moet ook ruimte zijn om je mentale gezondheid te bespreken binnen je team. Want goede resultaten bekom je pas doordat je je zowel fysiek als mentaal goed in je vel voelt.”

Hoe boost je de connectie binnen het team als je niet op de fiets zit? 

Wij werken met z’n allen elke dag super hard om onze doelen te realiseren. Voor de niet-kenners lijkt wielrennen een vrij individuele sport, maar het teamaspect is net onwijs belangrijk. Als Marianne Vos bv. een wedstrijd wint, dan doet ze dat voor het team. En zo voelt het ook. Voor het seizoen van start gaat, houden wij verschillende teambuildings om elkaar te leren kennen, ook de slechte eigenschappen. Want iedereen is een schakeltje om de winst te behalen. 

Hoe gaan jullie om met een verloren wedstrijd? 

Je hebt resultaatdoelen en procesdoelen. Halen we dat resultaat niet, dan analyseren we de wedstrijd en het proces om te kijken hoe we het de volgende keer beter kunnen doen. Dat is vaak heel waardevolle feedback. Individuele schakels maken fouten, maar er gebeuren ook heel goede dingen op zo’n momenten. Als je op die manier terugkijkt: kritisch maar met een positieve noot, dan kom je er altijd sterker uit. 

Wat vind je het leukste aan je job? Waar haal jij het meeste voldoening uit? 

Iedereen begint vanaf nul en elke maand zie je iemand groeien. Een jonge renster die ineens de leiderstrui draagt of wanneer iemand de trainersfilosofie onder de knie krijgt, dat is een mooi moment als teammanager.